MENU
021 32 92 84

Poljička cesta 35, Split

MENU

Studentska služba

  dipl.uč. Ines Kurtov Email  
  mag. philol. angl. Ivana Pisac Šumić Email  
  struč.spec.admin.publ. Ivana Selak Email  
  dipl.uč. Antonija Šošić Email  

  OBRASCI

  02.05.2022

  OBAVIJEST O CIJEPLJENJU

  Poštovane/i  studentice i studenti,

  pozivamo Vas na organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV -a na punktu Školske i adolescentne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ bez predhodne narudžbe.

  ● Cjepivo je u Hrvatskoj dostupno u  kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a.

  ● Cijepljenje protiv HPV-a (Humanog Papiloma Virusa) djevojaka i mladića preporuča se radi smanjenja rizika od HPV infekcije koja može dovesti do određenih oblika raka ili drugih bolesti kod žena i muškaraca.

  ● HPV prenosi se intimnim kontaktom  sluznica i kože, neovisno o vrsti spolnog odnosa.

  ● > 8 od 10 osoba zarazi se tijekom života i većina osoba nije ni svjesna da je zaražena ili da može zaraziti partnera. Češće se prenosi sa žena na muškarce.

  ● Većina infekcija HPV-om je prolazna, ali trajno prisutna infekcija može dovesti do određenih oblika raka i drugih bolesti kod oba spola.

  ● Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje 9 tipova HPV-a koji su sadržani u cjepivu.

  ● Cijepljenje se provodi cjepivom GARDASIL 9 za oba spola po shemi (0,2,6 :  prva i druga doza u razmaku od 2 mjeseca, treća doza u razmaku 6 mjeseci od prve doze).  Razmaci između doza mogu biti i dulji, no preporuča se da se sve tri doze prime unutar 12 mjeseci.

  ● Cijepljenje s deveterovalentnim cjepivom  uz redovite preventivne preglede siguran je put prema zaštiti od bolesti uzrokovanih HPV-om.

  ● Cjepivo je u uporabi već 15 godina te je testirano na visoku učinkovitost, djelotvornost i sigurnost.

  ● Cjepivo se primjenjuje u svim razvijenim zemljama svijeta, a imunitet postignut HPV cijepljenjem traje dugo.

  ● Medicinska struka jasno preporuča i ističe važnost cijepljenja protiv HPV-a.

  ● Prevencija raka moguća je cijepljenjem.

  Cijepljenje će se provoditi u Službi za školsku i adolescentnu medicinu u ambulanti doc. prim. dr.sc. Željke Karin, dr.med. u Vukovarskoj 44, prema slijedećem rasporedu:

  • Četvrtak, 5.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Sveučilišni odjel zdravstvenih studija,Sveučilišni centar za stručne studije,Pravni,Kineziološki i Filozofski fakultet
  • Četvrtak,12.5.2022.god. od 13:00-15:00 sati Pomorski fakultet, Kemijsko tehnološki fakultet,Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
  • Utorak,17.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Ekonomski fakultet, Građevinsko arhitektonski fakultet,Katoličko bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija
  • Srijeda,18.5.2022. god. od 13:00-15:00 sati Filozofski fakultet, Studijski centar za studije mora,Sveučilišni centar mediteranske poljoprivrede i Prirodoslovno matematički fakultet

  Molimo sve studente da sa sobom ponesu zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu cijepljenja.

   

    Za sve informacije dostupni smo na broj: 021/315-957   ili mail:  anita.buljan@nzjz-split

  Popis obavijesti